miercuri, 7 octombrie 2009

Cum a făcut Gigi Becali primul milion de dolari

ziarul-ziarul

Caderea regimului comunist, in 1989, l-a gasit pe Gigi Becali cu o avere de 3 milioane de lei (aproxi- mativ 150.000 de dolari), suma cu care putini se puteau lauda, tinand cont de restrictiile impuse de lege pe vremea dictatorului Nicolae Ceausescu.

Prima afacere a lui Gigi Becali facuta imediat dupa Revolutie a fost aducerea, din Turcia, de blugi si tricouri. "Cand toata lumea se ducea la turci sa ia 2-3 perechi de blugi, eu aduceam cu tirurile. Ii bagam direct in en-gros-uri iar banii ii primeam pe loc. Nu ma interesa pe mine daca se vindeau sau cat timp le trebuia pentru a scapa de marfa. Aduceam si 10 tiruri de blugi pe saptamana. Banii ii rulam mereu, in fiecare zi", isi aduce aminte Gigi Becali.
O BASCULANTA DE BANI, IN CURTE

Apropiati ai patronului Stelei povestesc cum intr-o zi, dupa ce primise bani de la mai multe en-gros-uri pe care le aprovizionase cu haine aduse de la Turci, Gigi Becali a venit acasa, intr-o seara, cu o basculanta de bani. "I-am descarcat in curte, pentru ca nu aveam unde sa-i pun, m-am dus in casa, am luat o folie de celofan si
i-am acoperit, pentru ca mi-era teama sa nu ploua peste noapte si sa-i ude", a rememorat latifundiarul din Pipera episodul muntelui de bani din curte.

VISUL LUI TASE BECALI

Visul lui Tase Becali era sa aiba o ferma mare in Pipera, multe oi, vaci, terenuri, vis pe care Gigi l-a transformat in realitate dupa ce tatal sau s-a sfarsit. "Cu banii pe care-i stransesem am cumparat o ferma si cateva terenuri arabile in Pipera. Cand lumea a vazut ca am bani, a inceput sa vina la mine si sa ma roage sa le cumpar pamanturile. Si am tot cumparat pana nu mai stiam ce sa fac cu atata pamant, pentru ca multe dintre ele erau pline de ciulini", spune Gigi Becali.

Patronul Stelei isi aduce aminte ca a fost o perioada, in anii '90, cand lumea venea la el si-i spunea ca vrea sa-i dea terenul gratis, pentru ca ei nu aveau cu ce sa-l munceasca : "Isi opreau o parcela mica, iar restul mi-l dadeau mie. Imi spuneau sa stau linistit, ca le pot da banii cand o sa am. Le dadeam banii pana la urma, ba s-a intamplat de multe ori sa le dau chiar mai mult decat facea".

AFACERI CU ARMATA

In 1999, Gigi Becali a dat lovitura: a schimbat un teren de 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov, cu unul de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, apartinand Ministerului Apararii Nationale. Afacerea n-ar fi putut avea loc daca Victor Babiuc, pe atunci ministrul Apararii Nationale, nu ar fi fost de acord cu tranzactia.

Aparent egale ca suprafata, diferenta de valoare dintre cele doua terenuri a fost de aproximativ 3,3 milioane de dolari, in favoarea celui primit de Gigi Becali. In timp, Becali avea sa mai faca si alte afaceri cu Armata, el achizitionand de la Ministerul Economiei si Industriei fabrica de munitie de la Dragasani al carei client principal este Ministerul Apararii Nationale.

SIMT COMERCIAL

Terenul de 10 hectare pe care se afla acum Scoala Americana a fost cedat de catre Gigi Becali, pe o suma simbolica, prin intermediul prietenului Fahti Taher, membru in consiliul director al scolii. La acea vreme, terenul valora 6 milioane de dolari, iar intregul proiect al scolii a costat aproape 20 de milioane. Motivul pentru care Gigi Becali a donat, la acea vreme, un teren atat de valoros Scolii Americane a fost unul simplu:

"Aveam atunci 200 de hectare in spatele terenului asta si am vrut sa-i cresc valoarea. Daca inainte un metru patrat din terenul meu valora 5 dolari, dupa constructia Scolii Americane, metrul patrat a sarit la 50. A fost o afacere buna. Eu stiu sa fac bani, am ridicat pretul intregii zone prin mutarea pe care am facut-o atunci".

AVERE DE 750 DE MILIOANE DE EURO

Averea exacta a lui Gigi Becali nu o stie nimeni, deoarece pamanturile pe care le detine sunt greu de evaluat. Conform TOP 300, Gigi Becali are o avere estimata la 450 milioane de euro, insa paronul Stelei spune ca are cu cel putin 300 de milioane mai mult.

Cele 500 de hectare de pamant in jurul Bucurestiului si alte 300 in Baragan, palatul din Modrogan, clubul Steaua, Avicola Iasi, Uzina mecanica Dragasani, Maybach-ul, pe care in urma cu cateva luni l-a "aranjat" cu ranga, sunt cateva din proprietatile detinute de el. Ultima megalovitura pe piata imobiliara data de Becali a fost vanzarea a 8 hectare de teren in inima cartierului de lux Baneasa contra sumei de 25 de milioane de euro (875 de miliarde de lei vechi!!!).

AMINTIRI DIN COPILARIE

"Am construit casa in care locuiesc pe locul unde, cand eram copil, mulgeam oile. Sufrageria mea este amplasata exact pe acel loc", spune mandru Gigi Becali, personaj care nu s-a ferit niciodata sa-si ascunda trecutul de fiu de oier. Nu a ascuns nici faptul ca nu a urmat o facultate, in schimb, "in scoala generala eram foarte bun la matematica. Odata am luat doi de 10 intr-o ora".

DUSMANUL MITICA DRAGOMIR

Mitica Dragomir a fost unul dintre apropiatii lui Gigi Becali. Presedintele LPF l-a ajutat pe patronul Stelei in multe randuri. De toata prietenia lor s-a ales praful, insa. Mai mult, in timpul unei emisiuni TV cei doi s-au certat violent. "Esti un nenorocit de om! Toata viata ta n-ai facut nimic, decat ai furat si ai praduit. Ai ajuns tu, ma, oligofrenule, ma analfabetule, sa ma faci hot pe mine? Pai, eu te-am ajutat enorm, eu te-am facut sa ajungi presedinte la Steaua. Iar tu esti un diavol, asta esti!", a izbucnit Dragomir spre stupefactia lui Becali.

A INFIAT UN NEPOT

Gigi Becali are trei fete, dar nici un baiat care sa-i mosteneasca imensa avere. Tocmai din aceasta cauza el si l-a apropiat foarte mult pe Lucian, fiul uneia dintre surorile sale. "E ca si baiatul meu, e ca si infiat. Deja sint proprietati de-ale mele trecute pe numele lui. O sa mosteneasca din averea mea parte egala cu fetele", a spus Gigi Becali, cu ceva timp in urma, in Gazeta Sporturilor.

PATRON LA STEAUA

Devenit multi-milionar in dolari de cum a inceput sa vanda terenuri, Gigi Becali a fost atras, de catre Viorel Paunescu si Victor Piturca, tot mai mult spre clubul Steaua. Ulterior, el a recunoscut ca a investit la Steaua si la sfatul lui Mitica Dragomir, care ii spunea intr-una "Bai Gigi, daca esti patron la Steaua, esti mai mare ca presedintele tarii. Asculta la mine, ca eu sunt destept. E cel mai mare lucru pe care il poti face". Ulterior, Gigi Becali a recunoscut ca "cei de la Steaua m-au acceptat pentru ca dadeam bani, nu pentru ca eram baiat bun".

Sursa:  cotidianul Ziarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu