Vlad Tepes - Legenda Dracula




video

Vlad Tepes , fiul lui Vlad Dracul care era guvernator militar al Transilvaniei si membrul al Ordinului Dragonului (Draconis), ia pentru prima data domnia Tarii Romanesti intre anii 1456-1462 si se intoarce pe tronul tarii in anul 1476. Dracula nu este o porecla a voievodului Tarii Romanesti. Este chiar numele lui. El insusi semna " Drakulya " (nume care se traduce - Fiul Dracului). Porecla este Tepes. Aceasta a fost data de contemporanii lui din cauza mijloacelor preferate de tortura cu care isi pedepsea dusmanii si chiar unii dintre supusii lui.
O dovada a cruzimii sale ce l-a facut sa-si dobandeasca faima numelui, trecand astfel hotarele vremii, Tepes Voda punea sa fie trasi in teapa nu numai prizonierii de razboi, ci si unii osteni ai armatei lui, raniti in spate socotind ca acestia au fugit din fata dusmanului.
Pedepsele pe care le-a aplicat erau din punctul lui de vedere rationale deoarece considera ca era singura solutie de a asigura linistea si ordinea tarii, dar si sa taie pofta celor care ravneau la tronul lui.

In anul 1476 domneste decat o singura luna noiembrie-decembrie, dupa care este invins intr-o batalie la Targoviste.
Este asasinat impreuna cu fiul lui in ianuarie 1477.
Se crede ca trupul neinsufletit al lui Dracula a fost inmormantant in biserica Manastirii Snagov

Fiind un personaj nu numai istoric, ci si literar si folcloric voievodul a fost ales de scriitorul Bram Stoker ca erou principal al romanului sau aparut in anul 1897.
De atunci, Dracula si Transilvania, taramul care adaposteste misteriosul castel plin cu fantome si vampiri undeva in mijlocul padurilor intunecoase, a devenit subiectul a peste 750 de filme, documentare sau nuvele inspirate fiind de romanul scriitorului irlandez.
Astfel mitul lui Dracula pastreaza viu mitul vampirilor care era intalnit in Evul Mediu in toate tarile continentului.
Oare cruzimea si actele lui de represiune ce au fost o realitate, fac sa-si merite aceasta legenda de transformare a lui in vampir?
Asa a reusit fiul lui Vlad Dracul, nascut in iarna lui 1428 intr-o casa de langa turnul ceasului din Sighisoara , sa ramana o celebritate care dainuie de peste 500 de ani!?

Copil fiind, Vlad Tepes a trait ca ostatic al turcilor. In timp ce familia i-a fost asasinata el a fost pus la curent cu chinurile pe care aceasta le-a indurat. Acesta pare a fi motivul ce i-a otravit sufletul asa incat, ajuns voievod, pedepsea taind, jupuind, spanzurand, decapitand sau tragand in teapa.
Victor Hugo in "Legende de Siecles", reda felul in care Vlad Tepes a intampinat armata sultanului Mahomed al-II-lea venita sa cucereasca Tara Romaneasca. Inaintand spre Targoviste, ostenii armatei turcesti au fost ingroziti de privelistea oferita de Tepes: case arse, campii parjolite, si fantani cu apa otravita.
Totul a culminat insa cu imaginea de langa zidurile cetatii unde se adapostise Vlad Tepes: o imensa padure de cadavre. Cuprinsi de frica si ingroziti de mirosul, celor 20.000 de cadavre ale prizonierilor turci infipti in tepe, ofiterii lui Mahomed s-au retras recunoscand victoria voievodului.
Pentru romani, Vlad Tepes a ramas voievodul in timpul caruia puteai bea apa din fantana Cetatii Targoviste, cu un pocal din aur masiv fara ca cineva sa-l fure (surse istorice confirma existenta acestei cupe care a fost folosita pana in ziua in care Vlad Tepes a murit).
Se spune ca transformarea lui Vlad Tepes in Contele Dracula insetat de sange se datoreaza faptului ca potrivit obiceiului in acea vreme castigatorul bataliilor isi potolea setea band sangele celor invinsi.


Comentarii

  1. [...] DAMBOVITA CONSILIUL JUDETEAN tel.:0245.212.303. colectie.nicuilie.eu/contacte/tag/targoviste/ Vlad Tepes – Legenda Dracula | Oameni.romportal.ro 14 Sept 2010 … In anul 1476 domneste decat o singura luna noiembrie-decembrie, dupa care [...]

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu