Ionut Negoita - Biografie




Catalogat, alaturi de fratele sau Robert Negoita, ca "nou mogul al Capitalei", Ionut Negoita, patronul hotelului RIN, al unui tabloid cu distributie gratuita si al unui complex imobiliar, a evoluat rapid intre 2008 si 2011 de la stadiul de "lup tanar" la cel de magnat si la cel de om de afaceri controversat.

Ionut Negoita a facut avere alaturi de fratele lui, actualul parlamentar Robert Negoita, plecand la munca inca de tineri in Iugoslavia, si Danemarca. Apartenenta la un anume cult religios i-a ajutat sa obtina sprijinul financiar necesar unei plecari in anii '90. S-au remarcat prin finisaje de constructii pentru apartamente si montarea de mochete. Importul de mochete a fost si prima afacere pe care au facut-o in Romania.

Au intrat in afaceri hoteliere cu un mic hotel, Rin Otopeni, pe care au reusit sa il plaseze in preajma aeroportului international, ca hotel de asteptare. Urmatorul proiect a fost gigantic: Hotelul RIN din Bucuresti, langa Morga IML, pe locul vechilor sere de legume ale orasului. Amplasarea pe cheiul Dambovitei li s-a parut ideala pentru a lansa un hotel cu 1500 de camere, cel mai mare din Europa daca ar fi functionat vreodata la capacitate. Alaturi de acesta au dezvoltat si un important proiect imobiliar. Criza insa i-a prins pe picior gresit, cu mare parte din investitii nefinalizate sau nevalorificate. Mai mult, sunt in pragul falimentului dupa ce Fiscul le cere returnarea TVA de cateva milioane euro pentru afacerile imobiliare facute "pe persoana fizica" desi constructia se facea "pe persoana juridica".

In timp ce Robert Negoita s-a implicat in politica, devenind unul dintre sponsorii mari ai PSD si, in cele din urma, deputat al partidului socialist, Ionut Negoita a devenit principalul administrator al afacerilor comune. Ambii frati s-au implicat si in fotbal pentru a avea o vizibilitate maxima, ca sponsori ai cluburilor Dinamo Bucuresti si Poli Iasi.

Un divort zgomotos l-a aruncat pe Ionut Negoita pe prima pagina a ziarelor de scandal, in timp ce fratele sau a ajuns in acelasi loc in urma unui scandal de prostitutie cu minore in care a aparut numele mai multor lideri ai PSD.

Ionut Negoita ramane totusi proprietar al Pro Confort si Pro Hotels, care detine Rin Grand Hotel, tabloidul Ring, alte doua hoteluri in capitala si un proiect imobiliar-hotelier intr-o statiune montana. De asemenea, au in derulare un megaproiect imobiliar nelichidat, Confort City. Potrivit analistilor din piata, alaturi de fratele sau detine o avere de circa 300 milioane euro, cifra tinand cont in primul rand de imobilizarile de capital pe care le au in proprietate. Toate afacerile lor sunt grevate de credite.

Hotelul Rin Grand din Capitala nu mai este totusi cel mai mare din Europa. Datorita gradului mic de ocupare inregistrat, Ionut Negoita a decis sa renunte la jumatate din capacitatea de cazare si sa o transforme in apartamente pe care sa le plaseze pe piata imobiliara. Fratii Negoita se afla asadar intr-un exit point in care incearca sa plaseze gruaduat activele imobiliare si sa isi diminueze pierderile financiare inainte ca acestea sa devina catastrofale.

Ca dezvoltatori imobiliari, frații Negoiță au avut mai multe proiecte de mari dimensiuni în partea de est a Capitalei. Afacerile lor se făceau pe persoană fizică, nu în contul companiilor pe care le dețineau, ceea ce a forțat statul român să adopte o legislație care să descurajeze o asemenea practică prin care asemenea investotori diminuau enorm taxele pe care le-ar fi avut de plătit pentru activitatea comercială.

Din 2013 a fost patron al clubului Dinamo Bucuresti, dupa ce a cumparat peste 80% din actiuni. A vândut clubul in 2020 unei companii spaniole cu sediul in paradisuri fiscale. Un an mai tarziu clubul avea sa intre in faliment, iar Ionut Negoita s-a inscris la masa credala pentru a recupera bani de la investitorul spaniol. Totodată, Ionuț Negoiță este acuzat de către foști angajați că a păstrat active ale clublui, precum baza de antrenament, transferându-le către alte companii ale sale în perioada cât a administrat clubul.

Comentarii

  1. Silaghi Vasile21 mai 2011 la 03:45

    Domnule Negoita,ma numesc Silaghi Vasile,sunt in posesia unei inventii care va revolutiona domeniul constructii,(Gips carton termopan incalzit) daca va intereseaza inventia mea va rog sa ma contactati la -vasile.silaghi@yahoo.com saula tel 0771507712.Va multumesc cu respect Silaghi

    RăspundețiȘtergere
  2. [...] 2. http://oameni.romportal.ro/766/ionut-negoita-biografie/ [...]

    RăspundețiȘtergere
  3. VA ROG MULT SA-MI DATI ADRESA DE E-MAIL A LUI IONUT NEGOITA ! VA ROG DIN SUFLET! MULTUMESC MULT !

    RăspundețiȘtergere
  4. incercati ionut.negoita@rinhotels.ro

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place foarte mult o poveste, chiar si o poveste cusuta cu ata alba. Dincolo de orice, cred ca lumea ar trebui sa se informaze din cat mai multe surse. O biografie nu este completa fara un CV, iar Robert Negoita nu duce lipsa de asa ceva. Poate ne mai informam un pic...

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru mesaj si pentru invataturile transmise. Totusi, in cursul unei documentari, n-ar trebui sa facem confuzii atat de grosolane intre Ionut Negoita si Robert Negoita, chiar daca sunt frati si chiar daca sunt doua fetze ale aceleasi monede. Cu alte cuvinnte, CV-ul pe care l-ati indicat e valabil doar pentru Robert. Pentru Ionutz Negoitza, mai cautati!

    RăspundețiȘtergere
  7. O biografie destul de completa a primarului Sectorului 3, pentru ca da, se pare ca s-a produs o confuzie de nume, aceeasi confuzie despre care se spune ca a dus la castigarea primariei de candidatul PSD. Pentru mai multe informatii puteti vizita si Robert Negoita CV.

    RăspundețiȘtergere
  8. ma intreb de unde a facut el fraso si becali primul milion de euro ? eu unul nu am reusit sa fac nici 1000 de euro ca sa-i arunc in afaceri. Raspunsul consta in Mafie evaziune fiscal.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bai frate asta la 24-26 de ani erea intre cei mai bogatii romani el si fraso aveau averi de peste 1 miliard de euro. Dar unde p...m a gasit bani sub plapuma la gunoi sau din afaceri mafiote si evaziune fiscala si de la taso mare securist. Pai sa o luam pe puncte el deschide o afacere la 18 ani in Romania tara corupta mafiota si plina de evazionisti si securisti daca avea doar 50.000 de euro ce afaceri facea prostitutie droguri arme furturi case auto mafie ca la 40 de ani sa aibe avere de 3 miliarde de euro asta nu platea inpozite angajati chiri furnizori pai daca facea hoti , hoti nu platesc fura. Eu stiu oameni care au inceput cu 2-3 milioane de euro si aia din cai ilicite si nu au ajuns la 3 miliarde de euro abea au ajuns la 100 milioane in 24 de ani asta ce ori este mai destept de 30 de ori dar dupa studii si tara de investiti (tara prostilor si interlopilor, buda si wc europei)nu este , asa ca doar si numai din activitati ilicite mafiote si evaziune fiscala.

    RăspundețiȘtergere
  10. cheltuielile statulului Roman
    benzina consumabile curent apa
    sedii intretinere personal salarii
    politie sri spp armata spitale primarii educatie vama politia de frontiera
    o platim noi nu ei evazionisti ei contribuie cu impresie artistica de manelisti (analfabeti) iar poporul roman prostul europei ii voteaza de asa sunt romanii le plac oameni mai prosti ca ei.
    Acesti 200.000 de mafioti si interlopi detin 99,99% din averea tarii dar nu platesc impozit si au activitati mafiote.
    restul de 18.000.000 platesc impozite ca prosti si stau cumiti si ii aplauda si ii voteaza pe acesti interlopi cu BAC la 30-60 de ani. Oare nu doar 1m separa Romania de Congo si Somalia? Oare Romania nu este republica bananiera? Chiar asa Romania nu mai produce Avocati Dr si Ingineri de valoare doar plagiatori ca Pinochio (Ponta) genul Varan (Ponta mucul din nasul lui Voiculescu )

    RăspundețiȘtergere
  11. autostrazile din romania le plateste poporul roman constructii si reparatii, educatia si spitale la fel , adica noi nu ei milioanari si milaiardarii care in proportie de 100% fac evaziune fiscala si activaitati mafiote.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu