Dan Voiculescu - scandaluri si controverse

Patronul posturilor tv Antena 1, 2, 3 si presedinte fondator al Partidului Conservator / Partidul Umanist  Roman a demisionat astazi [25.06.2012] din Parlament dupa ce o lege initiata de el a fost respinsa in unanimitate. Momentul a fost folosit de TVR pentru a face un portret al liderului PC si a controverselor si scandalurilor in care acesta a fost implicat.




Punctul de plecare al analizei este statutul de artizan al USL pe care Dan Voiculescu l-a avut si pe care nu il poate valorifica acum, cand formatiunea politica inventata de el este la putere. Guvernul a dat aviz negativ Legii Voiculescu, iar parlamentarii Puterii au votat impotriva.

Extrase din comentariul TVR Info:
Cariera politică a lui Dan Voiculescu, între "soluţia imorală" şi colaborarea cu Securitatea

Cariera lui Dan Voiculescu pe scena politică autohtonă este una extrem de controversată, în condiţiile în care partidul fondat de fostul senator (Partidul Umanist Român, transformat ulterior în Partidul Conservator) a intrat în trei legislaturi consecutive ca parte a unor alianţe electorale cu Partidul Social Democrat.

Numit la începutul anului 2005 drept "soluţia imorală", PC a fost acuzat în repetate rânduri că foloseşte avantajele mediatice oferite de trustul de presă fondat de Dan Voiculescu pentru a-si negocia pozitii politice lipsite de suport electoral.

Implicat în operaţiunile de comerţ exterior ale României comuniste, ca angajat al Vitrocim şi reprezentant al firmei cipriote Crescent (despre care se crede că avea relaţii privilegiate cu Securitatea), Dan Voiculescu a fost suspectat multă vreme, după 1989, că ar fi sprijinit şi colaborat cu aparatul represiv al dictaturii ceauşiste.

Suspiciunile au primit o primă confirmare în 2006, când Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis că Dan Voiculescu a făcut poliţie politică.

Fostul senator a atacat hotărârea CNSAS în justiţie, dar în februarie 2010 Curtea de Apel Bucureşti a clasat speţa definitiv, confirmând că Voiculescu a fost informator al Securităţii.

Câteva detalii din dosarul fondatorului PC au făcut carieră în presă la vremea respectivă.

Locotenentul major Giuvelea îi alcătuia economistului Dan Voiculescu, la începutul anilor 1970, o caracterizare de câteva pagini, în care nota că este un "băiat tânăr, viguros, cu un fizic agreabil, simpatic, dar peltic, atât fizic, cât şi psihic".

Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare ("Dosarul ICA")
Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat, cu puţin peste 100.000 de euro, mai bine de 3,5 hectare de teren care aparţineau ICA, deci statului. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul creat astfel depăşeşte 60 de milioane de euro. Anul trecut, Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare. 
Omul de afaceri a făcut recurs.

Decizia lui Dan Voiculescu de a demisiona din Senat ar putea determina şi schimbarea cursului procesului în care acesta este implicat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acuzat, într-un rechizitoriu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că a participat la privatizarea Institutului de Cercertări Alimentare folosindu-se de poziţia politică pentru a achita un preţ inferior celui real, Voiculescu este trimis în judecată din decembrie 2008, alături de alte 12 persoane.

Procedurile legale se desfăşoară la ÎCCJ, pentru că legea prevede această obligativitate în cazul proceselor care implică parlamentari.

Pierderea calităţii de senator ar putea determina, însă, retrimiterea dosarului lui Dan Voiculescu la o instanţă inferioară, în condiţiile în care speţa era aproape de verdictul final.

Precedentul George Copos în dosarul "Loteria I" arată că mai multe luni de zile ar putea întârzia procesul, prin invocarea excepţiei necompetenţei instanţei. Copos, parlamentar PC în perioada 2004-2008 şi trimis în judecată în iunie 2006, pierdea calitatea de senator după alegerile legislative din 2008.

La termenul procesului său din ianuarie 2009, ÎCCJ era anunţată că George Copos nu mai are calitatea de parlamentar, dar abia în decembrie acelaşi an, aproape 11 luni mai târziu, instanţa decidea trimiterea dosarului la Judecătoria Sectorului 2.

Competenţa Înaltei Curţi de a judeca dosarul în care este acuzat Dan Voiculescu va fi pusă, mai mult ca sigur, în discuţie, fie şi din motive strict procedurale.

Articolul integral: Dan Voiculescu si-a dat demisia din Senat


Comentarii

  1. [...] UPDATE: In 2012 a fost condamnat la inchisoare in doua dosare separate, unul privind transferurile de fotbalisti, la sume nedeclarate Fiscului Roman, iar un alt dosar de coruptie in dosarul Loteria, in care era implicat alaturi de fostul sau sef de partid, Dan Voiculescu: [...]

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu