Decebal Ilina (general)

Decebal Ilina. General (r) Direcţia Generală de Informaţii a Armatei (DGIA). A activat ca ofiţer al Direcţiei de Informaţii Militare, din 1980, în contrainformaţii. După Revoluţie, a condus DIM şi Contraspionajul Militar. Trece în rezervă în 2001. În guvernarea PSD, a fost secretar de stat la Industrii şi şef al Romarm. E asociat cu generalul (r) Marius Opran.

El a fost implicat de presa in mai multe afaceri dubioase, intre care exportul de arme romanesti in Libia. Privitor la acest subiect, el a declarat pentru Hotnews:
"Asta se intampla in anii 80, va dati seama ca si atunci armamentul nu era extrem de performant. Era un armament pentru vremea respectiva modest, care dupa 30 de ani nu mai poate fi luat in calcul ca performant. Dar sigur ca e un armament cu care ei intre ei se pot omori"



Ilina sustine ca Romania a exportat, inainte de 89, pistoale mitraliera, armament de artilerie, inclusiv anti-aeriana, dar nu "arme foarte sofisticate", total ineficiente inpotriva tehnicii utilizate azi in Libia de aliati.

Alte afaceri suspecte in care a aparut numele lui Ilina au fost Motorola (caz in care a fost condamnat fostul ministru al Aparariii, Athanasie Stanculescu) si fregatele engleze. Privitor la acest din urma subiect, Ilina a precizat tot pentru Hotnews:
Nu stiu cum a evoluat ancheta pe teritoriul romanesc, stiu ca au existat astfel de suspiciuni, stiu ca au fost identificate si niste persoane, care erau persoanele de legatura intre BAE System si Romania, ca de fapt Romania a facut contractul cu BAE System. Armata engleza a predat aceste fregate firmei British Aerospace System, care a facut o oarecare operatiune cosmetica acestor fregate inainte de a fi livrate Romaniei, dar nu stiu deznodamantul acestei anchete. Oricum, suspiciuni au existat, cu atat mai mult cu cat Romania, in perioada respectiva, avea discutii si cu alte tari, Germania, Olanda, care aveau astfel de fregate pe care nu le mai foloseau si care le-ar fi putut vinde probabil la preturi mai convenabile armatei romane.

Vezi interviul acordat de Ilina pentru Hotnews, in care au fost atinse multe subiecte sensibile AICI.

Comentarii