Scandalurile cu santajisti din presa romaneasca - un dosar Hotnews


Premisa dosarului de presa de la Hotnews este data de arestarea directorului Antena 1 pentru santajarea administratorului firmei de televiziune prin cablu RDS RCS.
Cazul presupusului santaj Antena-RCS, soldat cu arestarea sefului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este unul rasunator, dar departe de a fi o exceptie pe piata media din Romania. Santajul de presa, o realitate banala in primii 15 ani dupa revolutie, a revenit puternic in atentia publicului dupa ce criza economica a lovit greu institutiile de media.[...] Diverse organizatii ale industriei de comunicare, precum BRAT sau IAA, avertizeaza de cativa ani asupra riscului ca fenomenul santajului de presa sa escaladeze pe fondul crizei.
Celelalte cazuri de santajisti identificate de jurnalistii de la Hotnews sunt:

Doi ziaristi ieseni, condamnati cu suspendare pentru santaj

In ianuarie 2013, doi jurnalisti din Iasi au fost condamnati de Curtea de Apel Cluj la inchisoare cu suspendare pentru santaj, dupa ce au fost acuzati ca intre 2001-2004 au cerut mai multor persoane politice si oameni de afaceri bani pentru publicitate, amenintand ca altfel vor scrie despre ei in ziar. Intre partile vatamate era si ministrul Relu Fenechiu. [detalii] Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Cluj, Claudia Ilies, a declarat pentru Mediafax ca instanta a condamnat doi jurnalisti de la ziarul "Buna Ziua, Iasi", fostul "Ziua de Iasi". "Astfel, Florin Asimionesei a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, conditionata de un termen de incercare de cinci ani, iar Alin Tocan la doi ani de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de patru ani.

Sorin Ovidiu Vintu - arestat pentru santajarea lui Sebastian Ghita

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat pe 21 iunie 2012 la un an de inchisoare cu executare in procesul de santaj cu Sebastian Ghita. Pe 23 mai 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost trimisi in judecata, in stare de arest, pentru santaj, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Potrivit acuzarii, in perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar l-au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita sa le dea suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste, in folosul lor, de beneficii materiale cu consecinta prejudicierii partii vatamate. [detalii] Pe 1 mai 2013, Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat la termen din Penitenciarul Bucuresti-Jilava (Sursa).

Patron al ziarului "Atac la persoana" - acuzat ca l-a santajat printr-un contract de publicitate pe omul de afaceri Ioan Niculae

In septembrie 2011, presa centrala scria pe larg despre cazul fostului patron al ziarului "Atac la persoana", Mihai Ghezea. Acesta a fost retinut de procurori pe 28 septembrie 2011 sub acuzatia ca l-ar fi santajat printr-un contract de publicitate pe miliardarul Ioan Niculae, patronul Holdingului InterAgro si al echipei de fotbal Astra Ploiesti.  udecatoria Sectorului 4 l-a pus in libertate, in aceeasi zi, pe Mihai Ghezea. Instanta si-a motivat decizia prin faptul ca ziarul "Atac la persoana" a prezentat o fotografie cu Ioan Niculae imbratisand o femeie, alta decat sotia sa, la cateva zile dupa ce Mihai Ghezea l-a anuntat pe acesta ca reziliaza contractul de publicitate, dar acel articol nu a fost insotit de amenintari, neputandu-se retine santajul (Detalii aici).

Stelian Negrea - Precedent pentru acuzatiile de santaj la adresa Intact

In 2011, un fost angajat al trustului Intact, Stelian Negrea, a facut o serie de declaratii publice despre un departament de investigatii sub directa supraveghere a fostului sef al Antena Grup, Codrut Seres. Potrivit lui Negrea, departamentul avea drept scop sa stranga informatii "la comanda" despre diverse persoane si companii. "Mi s-au solicitat informatii despre firme care aveau contracte de publicitate cu pro TV si nu cu Antena", spunea, intre altele, Stelian Negrea la CNA, intr-o audiere ce a avut loc in acea perioada.

Fost senior-editor al Antena 3, Stelian Negrea a facut o serie de declaratii pentru Evenimentul Zilei la inceputul lunii mai 2011 despre faptul ca "firmele care nu aveau contract de publicitate cu Intact riscau sa fie tinta unor anchete de presa efectuate de un Departament de Investigatii creat la cererea Cameliei Voiculescu si care se afla in subordinea lui Codrut Seres, fost ministru al economiei".   [detalii] Cazul se judeca in procese private intre denuntator si trustul lui Dan Voiculescu si nu este deschisa nicio ancheta penala in acest caz.

Dan Diaconescu, acuzat de santajarea unui primar si a unui om de afaceri

In octombrie 2010, patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul in care este acuzat de santajarea primarului comunei aradene Zarand, Ion Mot, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea. In rechizitoriu se arata ca in perioada mai-septembrie 2009 Dan Diaconescu, in calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV, a exercitat acte repetate de amenintare, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune mentionat, cat si indirect, prin intermediul coinculpatului Parv Dorel-Petru, asupra unui primar al unei comune din judetul Arad, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 euro. Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri (Sursa). In prezent, dosarul este pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, iar urmatorul termen este pe 17 iunie

Cazul stenogramelor Sorin Rosca Stanescu - Bogdan Chireac - Catalin Macovei

Ziarul Curentul a publicat in noiembrie 2009 o serie de stenograme si inregistrari audio care redau discutii intre Bogdan Chireac si seful de atunci al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, care ar fi fost supus unui santaj de doi cunoscuti ziaristi - Bogdan Chireac, fost redactor-sef al ziarului Gandul, si Sorin Rosca Stanescu, fost director general al Ziua. Macovei l-a acuzat atunci direct pe Stanescu de santaj.

Curentul a scris ca tinta incercarii de santaj la adresa sefului ANI ar fi constituit-o decredibilizarea in prag de alegeri a ministrilor PD-L Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu. Potrivit sursei citate, cei doi jurnalisti s-ar fi folosit de un pretins imprumut nedeclarat de 100.000 de euro de la un camatar pentru a-l santaja pe seful ANI si a-i solicita documente ale Agentiei Nationale de Integritate privind conturile celor trei ministri PDL, mai ales cele ale ministrului interimar de Interne, Vasile Blaga (Sursa). Niciun dosar penal nu a fost dechis impotriva lui Rosca Stanescu si Bogdan Chiriac in acest caz, dar mai multe organizatii ale ziaristilor i-au exclus pe cei doi si au solicitat explicit ca acestia sa nu mai fie considerati jurnalisti (Clubul Roman de Presa).

Liviu Man si Dosarul "Gazeta de Cluj"

Liviu Man, director general al cotidianului "Gazeta de Cluj", a fost arestat preventiv la finalul anului 2006, si trimis in judecata alaturi de alti jurnalisti. Ei au fost acuzati ca, incepand cu 2004, ar fi santajat zeci de personalitati pentru a incheia contracte de publicitate cu ziarele trustului, promitandu-le in schimb sa nu publice articole defaimatoare la adresa lor.  Noua persoane din conducerea manageriala si editoriala a Trustului de presa Gazeta au fost trimise in judecata de DIICOT, pentru santaj in forma calificata si constituire de grup infractional (Sursa). Vezi aici fragmente din rechizitoriu

Dosarul se afla si in prezent pe rolul Tribunalului Braila, urmatorul termen de judecata fiind 2 iulie (Sursa).

Comentarii