Dosarele penale ale arhiepiscopului Theodosie

Petrescu Teodosie este arhiepiscop al Tomisului

video: reportaj-ancheta: Coruptie în numele Domnului



8 mai 2024 - Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis în judecată, în stare de libertate,  pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Extrase din dosarul DNA: 

procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:


PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,


P.I., consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

În contextul menționat mai sus, inculpatul P.I. i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea în care urma să intre în posesia banilor promiși (160.000 lei) respectiv prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanță fictiv.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.

Alte dosare ale lui Teodosie

2018 - proces pentru mărturie mincinoasă

Dosarul a fost clasat.
Din rechizitoriu:
La data de 03 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, și alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracțiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei. (comunicat nr. 128/VIII/3 din 3 februarie 2017).
În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menționată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanța un denunț prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016.
Concret în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați, ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective.
În perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de suspectul Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora.

2017 - Dosarul APIA

La data de 22 mai 2019 procurorii DNA au cerut condamnarea arhiepiscopului Tomisului la închisoare cu executare, respectiv achitarea prejudiciului din acest dosar care se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei.  În 14 februarie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea tuturor inculpaților.

2009 - Dosarul privind luare de mită ca decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa 

Dosarul a fost clasat în 2014. 
Din rechizitoriu:
În cursul lunii martie 2009, suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb, să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot.
Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică.

În explicația dată după clasarea dosarului, Arhiepiscopul Teodosie a susținut că suma primită a fost o donație făcută legal și că a dat chitanță pentru ea (https://ziare.com/stiri/dna/arhiepiscopul-tomisului-scos-de-sub-urmarire-penala-a-fost-o-inscenare-dumnezeu-il-va-rasplati-1339870).
"Imaginile nu incriminau cu ceva. Interpretarea lor era pe dos. Ca s-au primit niste bani... S-a dat chitanta pe loc. Si factura. Este o incriminare cand face cineva o donatie? In fiecare zi primim donatii. Suntem vinovati cand primim donatii? Este lege pentru asta. Au transformat donatia, interpretand-o drept mita", a declarat Arhiepiscopul Tomisului. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Arhiepiscopul Tomisului, scos de sub urmarire penala: "A fost o inscenare, Dumnezeu il va rasplati!"

Comentarii