România - una dintre cele mai afectate țări din lume de pandemia de Coronavirus

 


video - statistică - țările cu cele mai mari mortalități în pandemia Covid-19

Deși, după numărul locuitorilor, România este a 61-a țară din lume, ea s-a aflat constant în primele 20 de țări cu cea mai mare mortalitate. Video-ul de mai sus arată evoluția mortalității până la jumătatea lui 2021. Pe finalul anului 2021 și la începutul lui 2022, mortalitatea a scăzut în restul lumii, dar a scăzut mai puțin în România, pe fondul existenței unei largi populații nevaccinate și care respinge măsurile de protecție sanitară. La începutul lui 2022, rata mortalității plasează România pe locul 11 în topul celor mai afectate țări de pandemie.

Datele Worldometer arată că în februarie 2022, România a înregistrat 2,6 milioane de îmbolnăviri și peste 62.000 de decese, numărul de decese la un milion de locuitori fiind de aproape 3300. Raportată la numărul îmbolnăvirilor raportate, rata mortalității este de 2,3%, ceea ce plasează România foarte aproape de media europeană și arată că bolnavii au primit îngrijiri de calitate în spitalele românești, cel puțin în măsura în care au fost cunoscute tratamente și proceduri medicale care să fie efective. Primul indicator, însă, rata mortalității la un milion de locuitori, arată ineficiența mijloacelor de prevenție, de igienă, sanitare și vaccinale.

Țările care stau mai rău decât România sunt: Peru, Bulgaria, Bosnia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Georgia, Croația, Cehia și Slovacia. Cu excepția statului Peru, toate celelalte sunt țări foste comuniste.

În ce privește numărul de îmbolnăviri, la jumătatea lui februarie 2022, România se află pe poziția 34 în lume. Rata reală a îmbolnăvirilor, ca și rata mortalității, trebuie privite și prin prisma faptului că aproape 4 milioane de români nu mai locuiesc, de fapt, în România, ceea ce ar face ca atât densitatea îmbolnăvirilor, cât și rata mortalității să fie, în mod real, cu 25% mai mari.

Până în prezent, cel mai mare număr de îmbolnăviri au avut loc în Statele Unite, India, Brazilia, Franța și UK. Cele mai mari numere de decese s-au înregistrat în SUA, Brazilia, Rusia, Mexic și Peru.

Dintre statele cu mai mult de un milion de locuitori, cea mai mică mortalitate a fost în Burundi, China și Noua Zeelandă.

Comentarii