Falimente celebre: Ardaf


 Ardaf a fost unul dintre primele mari falimente ale companiilor de asigurări din România. Compania a fost înființată la Cluj în 1992 și a intrat în faliment în 2012. Beneficiar de pe urma companiei a fost Ovidiu Tender, care a vândut pe bursa secundară, în 2007, pachetul majoritar de acțiuni. Ardaf era una dintre cele mai mari firme de asigurare din România, dar intrase la începutul lui 2007 sub administrare specială pentru management defectuos, ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale față de asigurați și companii partenere. Cumpărătorul a fost fondul ceh de investiții PPF Investments, prin intermediul vehiculului Sabile Limited înregistrat în Cipru, valoarea tranzacției a fost de circa 35 de milioane de euro. După tranzacție, fondul ceh de investiții a ajuns să dețină circa 70% din acțiunile Ardaf, având în vedere că vehiculul de investiții mai achiziționase anterior un pachet de circa 15% de la avocatul Daniel Voicu.


Ardaf a avut o rețea de susursale în toate județele, în aproape toate orașele. Alte detalii despre companie: Mari companii: Ardaf.
Ardaf a fost o companie derivată dintr-una din primele bănci private din România, Banca Dacia Felix. Banca Dacia Felix a fost a doua bancă privată înființată în România după decembrie 1989, la Cluj-Napoca, în martie 1991. În acea perioadă, din același oraș pornise schema Ponzi Caritas și, împreună, BDF și Caritas circulau o treime din masa monetară din România la începutul anilor 1990. Banca dăduse faliment după arestarea managerilor Sever Mureșan și Horia Mircea Hossu, personaje cu veleități politice, pentru devalizarea a 160 de milioane de dolari.

Cf. wikipedia / https://ro.wikipedia.org/wiki/Ardaf /, în anul 2005 Ardaf a fost implicată într-un scandal legat de asigurările RCA ale Armatei Române. Scandalul a dus la eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a generalului Marin Măciucă, șeful Comandamentului Logistic. După o licitație suspectă, derulată la sfârșitul anului 2004, generalul Măciucă a atribuit asigurările RCA firmei Ardaf, patronată pe atunci de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender.

Ovidiu Tender este un om de afaceri cu investiții în România, Serbia, Iran, Coasta de Fildeș, Maroc, India ș.a. Averea sa este estimată între 800 și 900 de milioane de euro. Are afaceri în energie, infrastructură rutieră, agricultură și aviație. În 2015 a fost condamnat în România  la 12 ani și 7 luni închisoare cu executare pentru înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra propriei persoanei, în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de crimă organizată, spălare de bani și spălare de bani în formă continuată. Tender a ieșit din Penitenciarul Târgu-Jiu în noiembrie 2019, după ce magistrații Judecătoriei Târgu-Jiu au aprobat eliberarea condiţionată a omului de afaceri.

MĂCIUCĂ MARIN - general maior (în rezervă), fost comandant al Comandamentului Logistic Întrunit al Ministerului Apărării a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

PPF ( První privatizační bottom ) este un grup financiar ceh deținut de Petr Kellner, plasat în  poziția 89 a celor mai mari averi din lume în 2010, cu 7,6 miliarde de dolari. Grupul deține TV Nova , un canal de televiziune privat din Republica Cehă și Česká Pojišťovna, cea mai importantă companie de asigurări cehă. În 2017 a raportat o cifră de afaceri de 6,5 miliarde de euro.

Comentarii